مسئله ای که غذاهای ترش برای ارتودنسی ایجاد می نماید
به گزارش وبلاگ ماکارون، آنالیز های یک مطالعه نشان داد که اسید موجود در غذاهای ترش می تواند لوازم ارتودنسی را مستهلک کند.
به گزارش وبلاگ ماکارون، شرایط پیچیده حفره دهان باعث می گردد که لوازم ارتودنسی طی مدت زمان طولانی، در معرض تغییرات حرارتی، شیمیایی و مکانیکی مختلف باشند و همین ممکن است باعث استهلاک آن ها گردد. یکی از عوامل محیطی مهم، اسید فراوری شده به وسیله باکتری های دهان و بعلاوه اسید موجود در بعضی غذاها است. این اسید می تواند بر روی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی مواد و لوازم استفاده شده در ارتودنسی تاثیر بگذارد.
اسید سیتریک، اسید ضعیفی است که در غذاهای مختلفی مانند غذاهای ترش وجود دارد. با توجه به همین موضوع؛ پژوهشگران با انجام یک مطالعه تاثیر اسید سیتریک را بر روی زنجیره ها یا چِین های (chain) الاستومری ارتودنسی آنالیز کردند.
زنجیره های الاستومری، در ارتودنسی برای اهداف زیادی مانند بستن فضا استفاده می شوند. این زنجیره ها به علت هزینه کم، بهداشتی بودن و کاربرد آسان، به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. ایراد اصلی این زنجیره ها، کاهش نیروی آن ها در طول دوره درمان است.
برای انجام این مطالعه از 60 زنجیره الاستومری از دو مارک تجاری ارتودنسی (American Orthodontics و Ortho Technology) استفاده شد. این زنجیره ها به پنج قطعه تقسیم شدند. زنجیره های الاستومری از هر برند، به طور تصادفی به دو گروه کنترل (بزاق مصنوعی) و اسید سیتریک (گروه آزمایش) تقسیم شدند و نمونه های گروه آزمایش به صورت روزانه، به مدت 90 ثانیه در 10 میلی لیتر اسید سیتریک غوطه ور شده و سپس به بزاق مصنوعی منتقل می شدند. نیروی هر کدام از زنجیره های الاستومری در ابتدای آزمایش و همین طور در زمان های یک روز، یک هفته، دو هفته و سه هفته بعد مقدار گیری شد.
آنالیز های این مطالعه نشان داد که نیروی زنجیره الاستومری، به تدریج در طول زمان کاهش می یابد. این تفاوت در هفته های دو و سه در هیچ یک از گروه ها معنی دار نبود. در آغاز آزمایش، زنجیره های الاستومری گروه اسید سیتریک پوسیدگی بیشتری را نسبت به گروه کنترل تجربه کردند. تفاوت بین گروه اسید سیتریک و کنترل در هر دو برند در تمام مقاطع زمانی تا خاتمه هفته سوم معنی دار بود. تفاوت بین دو مارک تجاری در گروه شاهد و اسید سیتریک در تمامی مقاطع زمانی معنی دار بود.
نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که استفاده از غذاهایی که اسیدیته معین و مناسبی داشته باشد در حین درمان ارتودنسی تاثیرگذار هستند و غذاهایی از جمله آبلیمو، ترشیجات و ... می توانند روی خصوصیات این لوازم ارتودنسی تاثیر مخرب داشته باشند.
در انجام این تحقیق سعید صادقیان، امین خالقی و عاطفه احمدوند؛ پژوهشگران دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه خرداد ماه امسال به صورت مقاله علمی با عنوان تاثیر اسید سیتریک بر اضمحلال نیروی چِین های الاستومری ارتودنسی در نشریه Dental Research Journal دانشگاه علوم پزشکی اصفهان منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا