اصطلاحات ثبتی که باید بدانیم(بخش اول)

به گزارش وبلاگ ماکارون، یکی از هدف های اساسی قانون ثبت اسناد و املاک، حفظ مالکیت مالکان و صاحبان حق نسبت به آنهاست. تا مانع از تعدی دیگران شده و مالکیت افراد از امنیت بهره مند باشد.

اصطلاحات ثبتی که باید بدانیم(بخش اول)

به گزارش مجله ی دلتا در این نوشتار برخی اصطلاحات درقانون ثبت اسناد و املاک که دانستن آن برای همه ما ضروری است شرح داده می گردد.

استعلام ثبت

دفاتر ثبت اسناد رسمی مکلف هستند هنگام انجام هرگونه معامله نسبت به املاک جاری ،قبلا جریان ثبتی آنها را از اداره ثبت محل و قوع ملک بپرسند. هم چنین پاره ای از دستگاههای اجرائی ذیربط و یا مراجع صالحه قضایی نیز در مواقع ضروری و لازم مجاز به استعلام جریان ثبتی املاک جاری هستند.

بازداشت املاک

املاک ثبت شده حسب تقاضای مراجع قضائی ازقبیل محاکم ودادسراهای عمومی وانقلاب وشعب بازپرسی،اجرای ثبت و دادگستری قابل بازداشت می باشند.

رفع بازداشت املاک

املاکی که حسب دستور مراجع قضایی بازداشت می شوند اعم از اینکه دارای سند مالکیت باشند یا نباشند ،طبق دستورهمان مراجع از آنها رفع بازداشت می گردد. پس از وصول دستور رفع بازداشت که معمولا می باید 1- دارای مهر و نشان مرجع قضایی باشد.2- اشاره به نامه قبلی که موجب بازداشت شده داشته باشد.3- معینات کامل ملک شامل پلاک ثبتی و …….. باشد.

اعیان

اعیان در اصطلاح ثبت به آنچه روی زمین ساخته می گردد اتلاق می گردد گرچه از نظرحقوقی کلمه زمین خود دلالت برعرصه و اعیان می کند ولی در موضوع ثبت منظور ازاعیان ساختمان و بنایی است که روی زمین(عرصه) بنا می گردد.

ماده 45 آئین نامه قانون ثبت

باتصویب طرح هادی و جامع شهر ها و نیز در اثرتوسعه و تعریض و ایجاد واحداث معابر و خیابان های جدید ،بسیاری ازاملاک درجهت معابر و خیابانهای جدید الاحداث واقع و گاهی کل ملک و یا دربرخی موارد قسمتی از آن در جهت معابر مذکور واقع می گردند که در این هنگام ادارات ثبت حسب اطلاع خودشان یا اعلام شهرداری و یا مراجعه مالک موظف به اجرای ماده 45 آیین نامه قانون ثبت می باشند.

دفترچه متمم اسناد مالکیت

دفترچه ای است بهادار که بعد از پرشدن ستونهای جابجایی سند مالکیت که در صفحات آخراسناد مالکیت پیش بینی شده است حسب تقاضای مالک و با رعایت تشریفات به آن ضمیمه می گردد. امروزه ازاین دفترچه تقریبا خبری نیست چرا که تمام اسناد تک برگ شده اند و سابقه ای از مالکان قبلی در آن نیست.

اصلاح حدود

چنانچه دراثرتغییر شرایط درمجاوران املاک ثبت شده تغییری دروضع حدود اربعه ملکی که دارای سند مالکیت می باشد حاصل گردد و یا به عبارت دیگر یک یا چند ضلع ازابعاد ثبت شده که قبلا به پلاک شخصی محدود شده دراثرتغییر وضع مجاوران به کوچه یا گذر محدود گردد مالک می تواند با مراجعه به اداره ثبت محل وقوع ملک تقاضای اصلاح حدود نماید.این موضوع خصوصاً درهنگام اصلاح گذرها و خیابان ها و احداث اتوبانها کاربرد دارد جایی که مالک می تواند یک قطعه زمین بلااستفاده مجاور را از مالک یا شهرداری خریده به ملک خود متصل کند.

ماده 149 الحاقی قانون ثبت

بسیار اتفاق افتاده املاکی در گذشته با مساحتی معین مورد معامله واقع شده ولی بعد معلوم شده که دارای اضافه مساحت است، درصورتی که اضافه مساحت ناشی ازتغییر طول وابعاد ملک نباشد، مالک از اداره ثبت محل وقوع ملک درخواست اصلاح مساحت کرده وپس از پرداخت بهای اضافه مساحت (به نرخ روز معامله) در وجه مالک اولیه یا واریز مبلغ در صندوق ثبت ، سند مالکیت اصلاح می گردد.

اعتبار اسناد مالکیت

اسناد مالکیت صادر شده ازطرف ادارات ثبت همیشه معتبرند و فقط با حکم قطعی مراجع قضایی صالحه یا قانون مصوب مجلس شورای اسلامی قابل ابطال می باشند.

منبع: پیام دلتا

به "اصطلاحات ثبتی که باید بدانیم(بخش اول)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اصطلاحات ثبتی که باید بدانیم(بخش اول)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید