آیا نوشیدن آب پرتقال فشار خون را پایین می آورد؟
به گزارش وبلاگ ماکارون، آب پرتقال و سایر مرکبات حاوی مواد مغذی و آنتی اکسیدانت های ضروری هستند که می توانند برای سلامت قلب سودمند باشند، اما آیا آنها می توانند به کاهش دادن فشار خون بالا هم یاری نمایند؟
بعضی از آنالیز ها نشان داده اند که نوشیدن آب پرتقال ممکن است در کوتاه مدت به به پایین آوردن فشار خون بالا هم یاری کند، اما این آنالیز ها تا به حال نتوانسته اند به این پرسش پاسخ دهند آب پرتقال در درازمدت چگونه می تواند بر فشار خون تاثیر بگذارد.
یک نکته دیگر اندازه بالای قند در آب پرتقال به خصوص انواع کارخانه ای است که ممکن است خطرات بهداشتی دیگری ایجاد کند.
بارزترین رابطه میان آب پرتقال و فشار خون در پژوهشی در سال 2021 که در ژورنال Nutrients منتشر شد، به دست آمد که به چند اثر بالقوه احتمالی مصرف آب پرتقال پرداخته بود و یادآور شده بود که بازبینی مجموعه ای از 19 آنالیز که شامل 618 شرکت کننده در کل می شدند، نشان می دهد نوشیدن آب پرتقال نسبت به دارونما یا پلاسبو فشار خون دیاستولی یا می نیمم را تا 2 میلی متر جیوه کاهش می دهد. گرچه شاید این اندازه کاهش چندان زیاد به نظر نرسد، اما این پژوهشگران یادآور شده اند که چنین کاهشی می توان اندازه بروز بیماری پرفشاری خون یا فشار خون بالا در جمعیت عمومی را تا 17 درصد کاهش دهد.
این پژوهشگران یادآور شدند که نوشیدن مرتب آب پرتقال با کاهش 33 درصدی مرگ ناشی از سکته مغزی (که پرفشاری خون یک عامل خطرساز برای آن است) همراهی دارد و این اندازه کاهش بیش از اندازه کاهش خطر سکته مغزی ناشی از خوردن مجموعه میوه ها و سبزی ها است.
یک مجموعه دیگر از آنالیز ها هم به نتایج مشابهی رسیده اند، به طوری که در افرادی که در این آنالیز ها آب پرتقال می نوشیدند، خطر سکته مغزی و سایر بیماری های قلبی-عروقی کاهش یافته بود که تاحدی به اثر آنها در کاهش فشار خون مربوط می شد.
چرا آب پرتقال فشار خون را پایین می آورد
فرضیه پژوهشگران این است که این اثر آب پرتقال در کاهش فشار خون به مواد مغذی و ترکیبات آنتی اکسیدان موجو در آن مربوط می گردد، از جمله این ترکیبات و مواد مغذی مورد توجه بوده اند:
- فولات یا اسید فولیک که یکی از ویتامین های گروه B است.
- پلی فنول ها
- پتاسیم
- ویتامین C
آب پرتقال حاوی میزان زیادی پتاسیم است که ماده معدنی است که باعث افزایش گشادی رگ های خونی و افزایش دفع سدیم (نمک) از ادرار می گردد و به این ترتیب فشار خون را پایین می آورد.
پلی فنول ها گروهی از ترکیبات یافت شده در بسیاری از غذاهای گیاهی هستند، به خصوص اگر از منابع گوناگون غذایی به دست آیند، با کاهش فشار خون مربوط شده اند.
آیا باید آب پرتقال بیشتری بنوشم؟
با اینکه آنالیز ها نشان داده اند که نوشیدن آب پرتقال به کاهش فشار خون یاری می نماید، اما این امر به معنای آن نیست که باید روزانه به اندازه زیادی از آن مصرف کنید، چرا که هنوز شواهد کافی درباره اینکه نوشیدن آب پرتقال در درازمت چه اثری بر کنترل فشار خون بال دارد، در دست نیست. در ضمن باید در نظر داشت که نوشیدن هر نوشیدنی شیرین غلیظ (حاوی اندازه بالای قند) در درازمدت برای سلامت خوب نیست و آب پرتقال یا شربت پرتقال هم مستثنی نیست.
با اینکه آب پرتقال حاوی ویتامین های زیادی است، اما میزان زیادی قند از نوع فروکتوز هم دارد. به همین علت خوردن پرتقال از نوشیدن آب پرتقال بهتر است، زیرا آب پرتقال (حتی آب پرتقال همراه با پالپ) نسبت به میوه کامل پرتقال حاوی فیبر کمتری است. فیبرهای خوراکی از لحاظ تغذیه ای مهم هستند، زیرا جذب قند را در روده به تاخیر می اندازند. در نبود فیبرها، قندی مانند فروکتوز به سرعت جذب می گردد و بر اندازه قند خون تاثیر می گذارد.
افزایش سریع قند خون به اوج گیری اندازه انسولین خون می انجامد که در صورت تکرار شدن می تواند زمینه ساز مقاومت به انسولین (و در نتیجه اختلال در سوخت وساز قندها در بدن) می گردد. مقاومت به انسولین به نوبه خود می تواند به بالا رفتن قند خون، افزایش چربی کلسترول خون و مجموعه ای از مسائل بهداشتی منجر گردد.
راه میانه را انتخاب کنید
به نظر می رسد راهکار انتخاب راه میانه است. سعی کنید به جای آب پرتقال خود میوه کامل پرتقال را بخورید. به جای نوشیدن یک لیوان بزرگ آب پرتقال که ممکن است باعث افزایش قند خون و انسولی گردد، یکی دو لیوان کوچک پرتقال همراه با وعده غذایی که حاوی فیبر است بنوشید تا جذب قند آب پرتقال به تاخیر بیفتند.
به یاد داشته با شید که هنگامی که کنترل بیماری مزمنی مانند پرفشاری خون یا فشار خون بالا مطرح است، رژیم غذایی واحدی برای مبتلایان به آن توصیه نمی گردد، چرا که سن شما، شرایط کلی سلامت شما، اندازه کالری مورد نیازتان و اندازه فعالیت جسمی شما همگی می توانند بر اینکه چه رژیم غذایی و چه میزان از آن را باید بخورید تاثیر داشته باشند. بنابراین در این موارد باید با یک کارشناس رژیم های غذایی مشورت کنید.
منبع: همشهری آنلاین