چگونه با ترس از مدرسه کودکمان برخورد کنیم؟

به گزارش وبلاگ ماکارون، ترس از مدرسه (School refusal) نوعی اضطراب جدایی است و به بی میلی شدید نسبت به مدرسه رفتن گفته می گردد و احتیاج به برخورد مناسب والدین دارد.

چگونه با ترس از مدرسه کودکمان برخورد کنیم؟

شاید شما هم ترس از مدرسه را تجربه نموده باشید. هراسی که بیشتر در دانش آموزان مقطع دبستان دیده می شود؛ خیلی هم فرق نمی نماید که دانش آموز درس خوانی باشد یا نه، دختر باشد یا پسر و یا حتی سال اول ورودش به مدرسه باشد یا در مقاطع بالاتر درس بخواند. این اضطراب و دلهره از مدرسه رفتن مخصوصا در روزهای اول مهرماه تا حدی طبیعی است ولی برای کسانی که به شدت آن را تجربه می نمایند آزار دهنده بوده و مسائلی را برای آنان و والدینشان به وجود می آورد.

ترس از مدرسه

ترس یا امتناع از مدرسه ( School refusal) که یکی از نشانه های ترس غیرمنطقی است در واقع معادل واژه اضطراب جدائی از والدین، خانه، خانواده یا شرایطی است که به آن دلبسته و وابسته شده باشد. در واقع ترس از مدرسه یکی از نشانه ها و زیرمجموعه های اضطراب جدایی است و به بی میلی شدید به رفتن به مدرسه گفته می شود که علایم آن از جمله اضطراب شدید و عوارض جسمی مانند: سرگیجه، درد معده و تهوع و... مانع رفتن کودک به مدرسه می شود. والدین نیز که نگران سلامتی کودک هستند، غالبا رغبتی ندارند که برای رفتن او به مدرسه از زور استفاده نمایند.

علت ترس از مدرسه

جدا از اضطراب جدایی که ناشی از دلبستگی نا ایمن کودک در سالهای اول زندگی می باشد خیلی از مواقع ترس یا امتناع از رفتن به مدرسه بیش از آنکه علت شخصیتی و عاطفی داشته باشد، ناشی از یادگیری است. مادر یا پدر در ارتباط خود با بچه ها مفاهیم و نکته های منفی از محرک ها و مکان هایی مثل مدرسه یا درس خواندن را به کودک منتقل می نمایند. آنان تجربه های منفی توام با وحشت و ترس و اضطراب خود را از دوران تحصیل و مدرسه، تنبیه و توبیخ ها به کودک انتقال داده و از آنها می خواهند که مواظب رفتارهایشان باشند. در نتیجه خواه ناخواه، بذر امتناع و ترس از مدرسه را در افکار آنها می کارند.

همچنین گاهی تغییرات ناگهانی در شرایط زندگی از قبیل جدایی والدین از یکدیگر، فوت ناگهانی یکی از نزدیکان، تعویض منزل و... نیز می تواند سبب بروز این گونه ترس ها شود که اغلب موقتی است و با رفتار درست و صحیح والدین و کادر مدرسه بر طرف می شود. ترس در دانش آموزانی که به مدرسه جدید می فرایند نیز ریشه در جدایی از والدین یا نداشتن دوست یا ناآشنایی با محیط مدرسه و معلمان دارد.

راه های مقابله با ترس از مدرسه

  1. پیش از آغاز مدرسه به هنگام ثبت نام و یا هر زمان دیگر که مقدور بود کودک را با خود به مدرسه ببرید. برای او از مدرسه صحبت کنید. اطراف و فضای داخل آن و حتی مسولان مدرسه را به او بشناسانید تا آمادگی لازم را کسب کند.
  2. به مدت یک هفته در مدرسه (مهد کودک) حضور یافته و به تدریج مدت زمان حضور را کم کنید.
  3. برای خرید وسایل مدرسه حتما کودک را با خود برده و در انتخاب لوازم، نظر او را جویا شوید.
  4. برای بردن کودک به مدرسه از زور، تهدید یا تنبیه استفاده نکنید زیرا شدت اضطراب بچه ها را بیشتر خواهد نمود.
  5. با آرامش بچه ها را به مدرسه بفرستید و از اصرارها و تاکیدها و امرو نهی ها بپرهیزید.
  6. به کودک عشق و محبت خود را نشان دهید. دوست داشتن فرزندتان را مشروط به مدرسه رفتن نکنید و وقتی از مدرسه رفتن اجتناب می نماید، پیغام های هیجانی مانند من دیگر مادرت نیستم، به او ندهید.
  7. به احساسات و حرف های فرزندانتان به دقت توجه کنید. سعی کنید مستمع خوبی برای آنها بوده و با فرزند خود درباره اتفاقاتی که در مدرسه می افتد، صحبت کنید.
  8. هنگام بروز ترس از مدرسه، برخورد شدید نداشته باشید و بر این امر تاکید داشته باشید که رفتن به مدرسه لازم است و شما به هیچ عنوان پذیرای نرفتن او به مدرسه بدون دلیل محکم و منطقی نیستید.
  9. یادداشت های کوچک و پرمهری برای او بنویسید و در کیفش بگذارید تا با دیدن آن ها در مدرسه، بداند که به طور موقت از شما جدا شده است و خیلی زود به منزل برمی شود. این یادداشت ها در افزایش اعتماد به نفس دانش آموز نیز بسیار موثر است.
  10. اگر فکر می کنید که کودکتان ضعف خاصی در درس، رفتار، ظاهر و... دارد با معلم او صحبت کنید تا در کلاس توجه بیشتری به او و روابطش با دیگران داشته باشد.
  11. دوستان فرزندتان را به منزل دعوت کنید. این امر به آن ها یاری می نماید که در مدرسه نیز روابط بهتری با هم داشته باشند و برای حضور در مدرسه نیز اشتیاق بیشتری نشان دهند.
  12. دلیل و اهمیت مدرسه رفتن را به او بگویید. با این حال توجه داشته باشید که نباید با او در خصوص مسائل مدرسه نرفتن یا به دست نیاوردن شغل مناسب در صورت مدرسه نرفتن صحبت کنید. چرا که با این کار تنها اضطراب او را افزایش خواهید داد.
  13. به او توانایی مراقبت از خود در مدرسه را بیاموزید. آسان و مفید جلوه دادن مقررات مدرسه و وجود معلمی که ارتباط خوبی با دانش آموز برقرار کند، به کاهش ترس او از مدرسه یاری می نماید.
  14. از مدرسه برای ترساندن و تنبیه استفاده نکنید؛ مثلا نگویید اگر غذایت را نخوری، به معلمت می گویم.
  15. دانش آموز را برای مدرسه رفتن تشویق کنید و اگر در خانه ماند، اجازه بازی و تماشای تلویزیون را در ساعت هایی که باید در مدرسه باشد، به وی ندهید.
  16. در انجام کارهای مدرسه به او یاری کنید و بیشتر از نیرو و توان کودک از او تکلیف نخواهید.
  17. برای حضور کودک در مدرسه به او جایزه بدهید و او را تشویق کنید.
  18. روابط خانوادگی را آنالیز کنید. گاهی کودک در منزل نگرانی هایی دارد (مثل درگیری های والدین) که باید رفع شود.
  19. در یک روز تعطیل به اتفاق اعضای خانواده به مدرسه (مهد) کودک رفته و ضمن گذراندن ساعتی در آنجا، ناهار را در محیط مزبور صرف کنید.
  20. خاطرات خوب و یا خوش خود یا خواهر و برادر عظیم تر او را از مدرسه برایش بازگو کنید.
  21. به ویژه در سال های اول مدرسه رفتار معلم باید به گونه ای باشد که کودک مدرسه را خانه دوم خود بداند.
  22. از سرزنش و تحقیر فرزندتان برای رفتارهای نادرست او به ویژه در حضور دیگران خودداری کنید.
  23. با برنامه ریزی نامناسب برای انجام تکالیف و درس خواندن، تمام اوقات فراغت و استراحت را از فرزندان نگیرید.
  • خودتان را اصلاح کنید: معمولا مادران بچه هایی که از مدرسه می ترسند شخصیتی افراطی، مضطرب، بیش از اندازه حمایت نماینده، مردد، غیرمنطقی، حساس و عاطفی دارند که اضطراب خود را با بیان افکار منفی و عمل خود به بچه ها منتقل می نمایند. اغلب این مادران افرادی وسواسی، کم تحمل، نکته سنج و موشکاف هستند که احتمالا خود یا یکی از نزدیکانشان در کودکی دچار مشکل ترس از مدرسه بوده اند، پس بد نیست کمی هم برای اصلاح رفتارهای خودتان وقت بگذارید.
منبع: setare.com

به "چگونه با ترس از مدرسه کودکمان برخورد کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه با ترس از مدرسه کودکمان برخورد کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید